La Fundació és una entitat sense ànim de lucre,  que té com a objectiu el sosteniment de l’establiment cultural instituït d’acord amb la voluntat manifestada pel seu fundador, la promoció i profusió de la cultura, les arts,  el coneixement dels oficis, en benefici de la col·lectivitat, així com promoure i fomentar la formació contínua de la població. Altres objectius més concrets serien col.laborar amb les institucions, associacions i altres entitats del municipi i comarca que tinguin objectius similars o complementaris als de la Fundació.

La Fundació està regida i representada per un Patronat, que l’integren un president i un nombre de vocals no inferior a 11 ni superior a 17. El President/a del Patronat sempre és l’Alcalde o Alcadessa de la ciutat.  Actualment ostenta el càrrec la Sra. Marta Felip Torres, alcaldessa de la ciutat de Figueres.

La resta del Patronat la integren regidors/es de l’Ajuntament de Figueres, consellers/es del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i  representants d’entitats culturals i del sector econòmic tan privats com públics i socials del teixit figuerenc i la seva comarca.

La Fundació Clerch i Nicolau és propietària de l’edifici situat al carrer nou núm. 53 de Figueres, en el que es desenvolupen diverses activitats de formació i activitats per a la promoció del treball en el desenvolupament de diversos programes i activitats municipals.

La Fundació ha estat la seu de l’EOI i altres institucions educatives i formatives de la ciutat. Actualment, és la seu de l’Oficina de Normalització Lingüística, amb la impartició de tots els nivell de català. La Secretaria de la Fundació funciona també com a Centre Comarcal  de la UNED  on s’imparteix el Curs d’Accés per a majors de 25 i 45 anys i el primer curs del Grau de Treball Social.

Al llarg de l’any es desenvolupen diferents tallers, exposicions, cursos o activitats de diferents temàtiques i àmbits.

Des de fa uns quants anys, una de les funcions de la Fundació és col.laborar amb les entitats i empreses en la cessió o lloguer d’espais per dur-hi a terme formació: Associació de voluntaris de Figueres, el Club de lectura del Casal Sant Jordi, Taller de Punta de Coixí…entre d’altres.

Com a activitat pròpia la Fundació organitza uns Tallers de pintura, que es porten a terme el Convent dels Caputxins de Figueres,  gràcies al conveni amb l’Ajuntament i l’acord de col·laboració que mantenen les dues entitats.

L’any 2011 es va inaugurar el Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer, de titularitat municipal on ara s’hi troba ubicada l’Escola Oficial d’ Idiomes de Figueres, el PTT / PQPI, i altres activitats formatives de l’Àrea de Promoció Econòmica, El paper de la Fundació en aquest edifici és la de gestionar els espais i facilitar el seu mantenimen i  garantir el servei de consergeria.