Al testament de Joan Clerch i Nicolau, de 9 d’octubre de 1907, es determina que el seu llegat es faci arribar a la ciutat de Figueres mitjançant la constitució de la Fundació amb la voluntat que serveixi per a la formació dels figuerencs i figuerenques, especialment en coneixement de la cultura, les arts i els oficis.
Poc després de la seva mort l’any 1912, es constitueix el Patronat de la Fundació, que es reunirà per primera vegada el 9 d’agost de 1913.

La Fundació Clerch i Nicolau

La vinculació de l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Clerch i Nicolau data de l’any 1927, i fruit d’aquesta relació, i amb diversos ajuts, el 16 de gener de 1931 es va acordar la compra de l’edifici que havia estat la capella i escola evangèlica de l’Avinguda de la República de la ciutat, actualment carrer Nou. Tot i que les activitats de la Fundació es van posar en marxa des del seu inici en diversos edificis de la ciutat de Figueres, la inauguració oficial de la seva seu definitiva no es va produir fins l’any 1933 amb l’assistència del President Francesc Macià.

A partir del desenvolupament de la Ley General de Educación 14/1970, de 4 d’agost, i promoguts pel Ministerio de Educación y Ciencia, arreu del territori espanyol es varen crear nous centres escolars per acollir la Formación Professional promulgada a l’esmentada llei. Com a conseqüència d’aquest procés, l’any 1974, s’inaugurà a Figueres l’Institut Narcís Monturiol amb una secció que depenia del Centro Nacional de Formación Profesional de Girona que, de forma provisional, s’instal.là a l’Escola d’Arts i Oficis de la Fundació Clerch i Nicolau. En el primer curs de funcionament (1974-1975), s’impartien les especialitats d’Electricitat i Delineació a una vintena d’alumnes. El curs següent, a més de les especialitats esmentades, es va introduir l’especialitat Administrativa.
L’octubre de 1979, un cop finalitzades les obres de l’actual edifici de l’Institut Narcís Monturiol, es traslladen a les dependències a la nova seu per iniciar-hi el curs 1979-80.

Anys més tard, el 2003 inicia la seva activitat l’Escola Oficial d’Idiomes de Figueres (EOI Figueres) a l’edifici de la Fundació Clerch i Nicolau després que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Figueres arribessin a un acord. El 2011 es traslladen a l’edifici del Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer de Figueres, on inicien el curs 2011 – 2012 en aquestes instal·lacions noves de l’Ajuntament de Figueres.

Actualment la Fundació Clerch i Nicolau acull, entre d’altres entitats, el Consorci de Normalització Lingüística amb les seves oficines municipals i comarcals, és la Seu Comarcal de la UNED (Universidad Nacional de Educación a Distáncia) a l’Alt Empordà, de la Oficina Municipal d’Escolarització de Figueres i és Centre Col·laborador ACTIC de la Generalitat de Catalunya.
A més, també imparteix formacions relacionades amb la creativitat, la comunicació, les noves tecnologies i els processos de desenvolupament de projectes professionals, dirigits tots ells a un públic adult.